top of page

A kudarcokból tanul Turai Krisztina


„A sikerhez kudarcok vezetnek” – szerepelt a Topjoy kupakján, amelyet Balázs Gábor, a Magyar Darts Szövetség elnöke nyitott ki az utánpótlás csapatbajnoki döntőn. „És milyen sok kudarc!” – vágta rá Turai Krisztina, az idei lakeside-i WDF világbajnokság ifjúsági leány kategóriájának döntőse.

Talán a világbajnoksághoz közeledve nem rossz, hogy a kudarcokat jó tanítómesternek tartja Turai Krisztina, hiszen nem sokkal a fenti jelenet előtt arról beszélt: amikor legútóbb, márciusban a bécsi Youth Challengen játszott vb-döntős ellenfelével, Aurora Fochesatóval, az olasz lány szoros mérkőzésen 4–3-ra legyőzte őt.

„Azt hiszem, kétszer mérkőztünk meg eddig, de csak a második meccsünk maradt meg igazán. Akkor 3-0-ra ellépett, de egyenlítettem, végül mégis ő kerekedett felül” – emlékezett vissza.

A 16 éves játékos a tavalyi, Hollandiában megrendezett selejtezőtornán vívta ki a lehetőséget, hogy ott lehessen Lakeside-ban, a felnőttek világbajnokságával közösen megrendezett ifjúsági lány fináléban.

„A kvalifikációt megelőző két napon ifjúsági WDF-ranglistaverseny volt, mindkettőn ötödik lettem. Úgy éreztem, jól játszottam, bennem volt, ennél többet nem biztos, hogy ki tudok hozni magamból, de mégis sikerült! A skót Sophie McKinlay elleni negyeddöntő nagyon stresszes volt, már csak azért is, mert sejtettem: ha azt megnyerem, a döntő is összejöhet” – mondta el Turai Krisztina.

A Szolnoki Baglyok tehetsége 12 évesen kezdett dartsozni, és a sportágban hamar meglelte „második családját” is – jó barátnők lettek a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Kovács Tamarával, akivel együtt nyertek párosban kontinensviadalt, s Tamara édesapjára, az edzőjére, Kovács Istvánra, vagy ahogy mindenki szólítja, Isura is mindenben számíthat.

„Édesapám is játszott, a falunkban időszakosan, egy pályázat révén volt rá lehetőség, Isu tartotta az edzéseket. Én is kipróbáltam, és megtetszett, ő pedig mondta, hogy le is igazolhatnék hozzájuk, Szolnokra. – mesélte. A visszahúzódó kamasz pedig hamar meg is nyílt a közösségben. – Tami vitt magával beszélgetni mindenkihez, őt már jól ismerték, így elkezdtem összebarátkozni a többiekkel én is. Nagyon sokat jelentett nekem, hogy ott volt velem Hollandiában, fel is ajánlotta, hogy leírja a meccsemet a skót lány ellen, így gyakorlatilag ő volt a bíró, ami segített a nehéz, stresszes helyzetben.”

Lakeside-ba ezúttal Tamara nem utazik el, Kovács István lesz viszont Turai hivatalos kísérője, mint edzője és mentora.

„Nyáron kérdezték, hogy kit vinnék magammal, ott volt ő is. Én pedig ránéztem, és mondtam: Isu, ha te nem jössz ki velem Angliába, én sem megyek el! – mondta nevetve. – Bármit mond, igyekszem megfogadni, mindenben számíthatok rá, kicsit már mintha a pótapukám lenne a dartsban. A szüleim is mindenben támogatnak, s bár a munkájuk miatt a versenyekre elkísérni nem tudnak, a világbajnokságot otthonról nézik, és szurkolnak majd nekem.”

Turai Krisztina már nagyon várja a világbajnoki döntőt, iskolaidőben is minden nap dobál otthon, ebből hetente négyszer teljes edzésprogramot csinál végig. Tudja, hogy nehéz mérkőzés vár rá, de igyekszik inkább arra gondolni, egy nagyon pozitív élmény vár rá. S talán a Topjoy-kupak előrevetíti: Fochesato ellen egy kudarcon már túl van, decemberben másképp is alakulhat a lakeside-i finálé.


219 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page