top of page

A Világbajnokság története

A BDO-világbajnokságok története

A BDO-dartsvilágbajnokság a British Darts Organisation (BDO) által rendezett verseny volt,

mely egyike volt a világszerte működő két dartsvilágbajnokságnak, a Professional Darts Corporation (PDC) szervezésében megrendezett PDC-dartsvilágbajnokság mellett. A BDO-világbajnokságot minden évben januárban rendezték, a PDC világbajnoksága után. Az eseményt 2020-ban rendezték meg utoljára, hiszen a BDO 2020 szeptemberében összeomlott, ezt követően pedig a World Darts Federation (WDF) bejelentette, hogy a jövőben saját szervezésében folytatja tovább a világbajnokságok lebonyolítását.

A kezdetek

A BDO-világbajnokságot 1978-ban rendezték meg először. Az eseménynek a nottinghami Heart of the Midlands Club adott otthont, s az összdíjazása 10 500 angol font volt, amelybő győzte 3000 fontot vitt haza. A világbajnokság első döntőjében 11 leget kellett megnyerni a végső győzelemhez – a walesi Leighton Rees 11-7-re múlta felül az angol John Lowe-ot.

A következő évtől 1985-ig a világbajnokság otthona a Stoke-on-Trentben található Jollees rendezvénycsarnok volt. A helyszín mellett a döntő legfontosabb szabálya is megújult: immár szettekre játszották a finálét, öt, három legből álló játszmát kellett megnyerni a trófeáért vívott csatában. 1983-ban hatra emelték a győzelemhez szükséges szettek számát, ami csak 2006-ban módosult a jelenlegi hétre. Az új helyszínen rendezett hét tornából négyet is az angol Eric Bristow nyert meg. A pénzdíj évről-évre emelkedett, az utolsó Jollesben rendezett versenyen már 43 000 fontot osztottak szét a legjobbak között.

A BDO-világbajnokság 1986-ban költözött jelenlegi otthonába. A Londonhoz közeli Frimley Green városában található Lakeside Country Club vált a darts szentélyévé. Lakeside első bajnoka is Eric Bristow volt, aki ezzel ötödik vb-címét szerezte meg – ez azóta is rekordnak számít. A legtöbb döntős részvétel is az ő nevéhez fűződik, hiszen összesen 10-szer játszott világbajnoki finálét.

Új időszámítás

Évről évre népszerűbbé vált a sportág, s ez a BDO-világbajnokság rangját is emelte, ám 1994-ben elveszítette egyeduralmát a darts legfontosabb rendezvényei között. Két évvel korábban ugyanis néhány meghatározó játékos, köztük a BDO-vb korábbi győztesei, kiléptek az anyaszervezetből, s így tett az élő legenda, Phil Taylor is. Megalakították a World Darts Councilt (WDC), amely gyakorlatilag a mai PDC elődjének tekinthető, s 1994-ben meg is rendezték első világbajnokságot, így a BDO elveszítette vezető szerepét a sportágban.

A BDO és a WDC közötti megegyezés eredményeként 1997-ben a WDC beleolvadt a PDC-be, a játékosok pedig szabadon megválaszthatták, hogy melyik szervezet világbajnokságán szeretnének indulni. Bizonyos kritériumokat a nevezéshez teljesíteni kell, illetve kikötés, hogy egy évben ugyanaz a játékos nem indulhat mindkét világbajnokságon. A kilépő játékosok versenye jelentős konkurenciát jelentett a BDO-nak, illetve a BDO-világbajnokság nézettségének, hiszen a PDC versenyét a kezdetektől fogva műholdas televízión sugározták, így több nézőhöz, rajongóhoz jutott el.

A BDO-világbajnokság 1995 és 2006 közötti időszakának egyik legkiemelkedőbb alakja egyértelműen a holland Raymond van Barneveld, aki összesen 6 világbajnoki döntőt játszott és négyszer meg is nyerte azt. Barneveld 2007-től a PDC-versenyeken szerepel.

A BDO-világbajnokságokon eddig mindössze egy kilencnyilas született. Az 1990-ben produkált tökéletes leg Paul Limhez köthető, sem előtte, sem utána nem sikerült senkinek a bravúr.

Összeomlás – újratervezés

Az utolsó BDO-világbajnokságot 2020 januárjában rendezték meg. A megméretés kezdete előtt öt nappal, 2019. december 30-án a szervezet elnöke a pénzdíj radikális csökkentését jelentette be arra hivatkozva, hogy nincs főszponzor és a jegyeknek csak a 15%-a kelt el. A verseny úgy kezdődött el, hogy a résztvevőknek fogalmuk sem volt arról, mennyivel csökken a járandóságuk. A tornát megnyerő Wayne Warren végül a tervezett összeg mintegy negyedét, 23 ezer fontot kapott csak kézhez. Ezután 2020 szeptemberében a BDO csődbe ment, majd a WDF bejelentette saját kézbe veszi a vb szervezését.

2021. december 15-én a WDF közleményt adott ki arról, hogy a világbajnokságot a koronavírus omikron variánsából adódó félelem és a potenciális beutazási nehézségek kockázata miatt január 1-9. helyett április 2-10. között bonyolítják majd le. Az első torna összdíjazása a férfiaknál 200 000 font volt, míg a nőknél 87 500. Az első WDF-világbajnokság győztese az északír Neil Duff lett, a hölgyeknél pedig az angol Beau Greaves.

Külön örömöt jelentett a magyarok számára, hogy Ihász Veronika személyében magyar résztvevő is volt Lakeside-ban, elsőként a viadal történetében. Ráadásul Ihász megnyerte első fordulós mérkőzését, a második körben pedig nagy csatában maradt alul a későbbi tornagyőztes Beau Greavesszel szemben. Ő volt az egyetlen, aki szettet tudott nyerni az angol szupertehetséggel szemben, s az emlékezetes találkozón megdobta a torna történetének legmagasabb női kiszállóját: 164-ről zárta le az egyik leget.

2024-ben már öt magyar lehet ott az immár a WDF nevével fémjelzett világbajnokságon, Ihász Veronika ugyanis ismét ott lesz a PDC-vb felvezetőtornájává avanzsált rangos versenyen, ám rajta kívül a férfiak között kijutott a viadalra Kovács Patrik és Takács Gábor is. Az ifjúsági kategóriában a fiúknál elődöntőtől játszák le a versenyt, a lányoknál csak a fináléra kerül sor a felnőttekkel azonos színpadon, így a magyar küldöttség legalább két – egy ezüst- és egy bronzéremmel tér haza Frimley Greenből.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page