top of page

Elégtételt jelent Takács Gábornak a világbajnoki részvételMár felnőttként, 33 évesen kezdett dartoszni Takács Gábor, akit egyik baráti társasága hívott el először dobálni egy pesthidegkúti szórakozóhelyre. Most, 50 évesen első WDF-világbajnoki szereplésére készül, pedig sokan mondták neki, a világranglistáról nem lehet kijutni.

A lakeside-i világbajnoksághoz közeledve hetente háromszor is negyven-ötven leget dob egymás után Takács Gábor, ami akár négy óra gyakorlást is jelenthet egyhuzamban, mindössze néhány perces szünetekkel. Nem egyedül edz, a legtöbbször van ellenfele is, s hamarosan a szettes mérkőzésekre is elkezd készülni.

„Ha géppel játszanék, az mindig ugyanazt a ritmust dobja, nem adja meg a valódi mérkőzés érzetét, a meccsszituációkat nem lehet úgy gyakorolni. A hús-vér ellenfél néha gyorsabb, néha lassabb, megvan a ritmusváltás– mesélte. – Egyedül is szoktam azért edzeni, de az sem az igazi, nincs olyan, hogy a másik kiszáll, újra kell kezdeni a leget, ha csak én vagyok a tábla előtt, értelemszerűen mindig én szállok ki először.”

A világbajnokság első körében az a 22 éves Moreno Blom lesz, aki a holland darts egyik nagy tehetségeként már a PDC Development Tourján is bontogatja szárnyait, ráadásul rendszeres résztvevője a budapesti WDF-ranglistaversenyeknek, így jól ismerik egymást.

„Az első meccsünk nagyon megmaradt bennem, a svájci ranglistaverseny elődöntőjében négy-egyre legyőztem, majd a tornát is megnyertem – emlékezett vissza Takács Gábor. – Ráadásul az egy olyan megméretés volt, amire kis híján el sem mentem, kedves barátom, Mravik Bence épp csak hazaesett külföldről, ő ugrott be mellém segíteni, azonnal átpakolta a bőröndjét, és jött velem. Most a világbajnokságra is ő kísér el, bízom benne, hogy ismét jó hatással lesz rám a hozzáállása, gondolkodásmódja. Budapesten aztán 5-3-ra kikaptam egyébként Blomtól, de az is egy élvezetes, jó színvonalú találkozó volt.”

A többi között a svájci győzelemnek is köszönheti, hogy ott lesz Lakeside-ban, pedig itthon sokan mondták neki: a világranglistáról nem lehet kijutni, csak a regionálisról. Előzetesen két évet adott magának arra, hogy összejöjjön a vb-kvalifikáció, ám elhatározása után már az első évben sikerrel járt.

„Jól kijött a lépés az első négy-öt hónapban, és bár voltak, akik próbálták elvenni a kedvem, azt hajtogatták, hogy ehhez túl sok pontra van szükség, én mégis megcsináltam, életem eddigi legnagyobb sikerének tartom, hogy kijutottam a világbajnokságra – fogalmazott. – Nagy elégtétel, hogy ilyen hamar elértem a kitűzött célomat, bebizonyítottam az ellenkezőjét.”

Még gondolkozik azon, milyen taktikát vet majd be pontosan fiatal riválisa ellen decemberben, a játékát mindenképp lassítani szeretné, hiszen a holland olyan típusú dartsos, aki nagyon gyorsan dob, épp csak elengedtem a harmadik nyilat, ő már ott áll a sarkamban – osztotta meg Takács. –Lassabban megyek mad a dobóvonalhoz, a megszokottnál lassabban húzom ki a nyilakat, és lassabban jövök vissza a táblától is, hátha ezzel kizökkentem.

Bárhogy alakul is Takács Gábornak a világbajnokság, az biztos: a DÖ-MIK játékosát már a jövő is foglalkoztatja, tervezi a 2024-es versenyeit, hogy megvédje a ranglistapontjait – a következő évben is ott szeretne lenni majd Lakeside-ban.

517 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page