top of page

Szép szereplést vár Kovács István az ifjúsági játékosoktól
A magyar ifjúsági válogatott szövetségi kapitány bizakodva várja játékosai világbajnoki rajtját. Az 50 éves szakember úgy érzi, a vb-elődöntős Borbély András és a finalista Turai Krisztina remek formában utazik Lakeside-ba, a WDF legrangosabb viadalára. Turai tavaly decemberben, a hollandiai előversenyen harcolta ki a világbajnoki döntőben való részvételt, Borbély Luke Litter visszalépése miatt világelsősége révén kapott helyet a legjobb négy között.


„Miután az ifjúsági Európa-bajnokságon Krisztina, és a lányom, Tamara párosban aranyérmet szereztek, megígértem nekik, hogy mindenképpen elutazunk a hollandiai World Mastersre, és az azt követő világbajnoki selejtezőtornára – ez utóbbin Tami már nem szerepelhetett, mivel az idei évben már a felnőttek között játszik. Éreztem, hogy Kriszti képes lehet kiharcolni a világbajnoki döntőbe jutást, és ez szerencsére össze is jött.” – emlékezett vissza a szakember.


A lakeside-i szerepléshez stabil, jó játékra volt szüksége Turai Krisztinának, s Kovács elégedetten gondol vissza a tavaly decemberi hétre, hiszen mind a World Mastersen, mind pedig a világbajnoki selejtezőn nagyon kiegyensúlyozott volt tanítványa teljesítménye.

Az ifjúsági szövetségi kapitány szerint a hollandiai selejtezőtornán a negyeddöntőben elért győzelem volt a siker kulcsa. Az egyik legnagyobb esélyesnek tartott skót játékos, Sophie McKinley elleni 4-3-as siker annyira megnyugtatta a 16 éves dartsost, hogy a következő és egyben mindent eldöntő mérkőzésen elképesztő játékkal 5-2-re múlta felül a belga Jana Leyst.


A másik elődöntő győztese az olasz Aurora Fochesato lett, így Turai vele küzd meg a világbajnoki címért. Kovács István erős játékosként jellemezte az olaszt, ennek ellenére örül, hogy játékosa vele találkozik majd a döntőben.


„Régóta figyelemmel kísérem az olasz lány pályafutását. Nagyon szektorbiztos és higgadt játékos, aki nem gondolja túl a dolgokat. Mégsem bánom, hogy ő az ellenfél, mert ha jön a jó kezdés és Kriszti tudja diktálni a tempót, fogást lehet rajta találni” – nyilatkozta a kapitány.

Kovács szerint Turai Cseh Openen mutatott játéka bizakodásra adhat okot, és remek formában várja a tornát a Szolnoki Baglyok SE tehetsége. Ráadásul meglátása szerint a teher az olasz játékos vállát nyomja, neki van elsősorban veszítenivalója. Ezt a felfogást próbálja átadni játékosának is, aki nagyon várja a megméretést.


Turaival ellentétben Borbély nem Kovács Istvánnal készül a mindennapokban, de szövetségi kapitányként az ifjúsági világranglista-vezető munkájára is van rálátása. Úgy véli, a 18 éves játékosnak minden esélye megvan a vb-aranyra, azonban ehhez mentálisan is tökéletes állapotban kell lennie.


„Megvannak Andris képességei ahhoz, hogy megnyerje a világbajnokságot. A mezőnyben ő a legjobb játékos, azonban néha előfordul nála, hogy fejben szétesik a mérkőzés közben, ha valami nem úgy sikerül, ahogy kellene. Ezen a problémán próbáltunk dolgozni az elmúlt időszakban” – magyarázta. Borbély első ellenfele Adam Dee lesz, aki Kovács szerint nem rendelkezik olyan képességekkel, mint a magyar.


„Azt gondolom, az elődöntő esélyese nem az ír játékos, ennek ellenére természetesen minden mérkőzés más és nagyon sok mindenen múlik a találkozó végkimenetele, így biztosak nem lehetünk semmiben” – fogalmazott az esélyek kapcsán Kovács István.

125 views0 comments

Comments


bottom of page